Ny generalsekreterare när Naturturismföretagen förstärker och förnyar

2018-09-14

Efterfrågan på svenska natur- och ekoturismupplevelser ökar samtidigt som behovet av en kraftsamling och nationell formering kring den naturbaserade besöksnäringens utmaningar och möjligheter ökar. Naturturismföretagen väljer därför att stuva om, förstärka och förnya.
– Vi är en del av lösningen på framtidens och landsbygdens utmaningar. Därför rekryterar vi nya krafter under hösten, samtidigt som Per Jiborn avslutar sitt uppdrag som generalsekreterare och tar en ny friare roll i arbetet för branschens långsiktiga möjligheter, säger föreningens ordförande Annika Fredriksson.

Uppdraget som tillförordnad generalsekreterare kommer nu att övertas av Joakim Hermanson, styrelseledamot i Naturturismföretagen sedan 2013. Han driver sedan många år natur- och ekoturismföretaget Upplevelsebolaget i Bohuslän, och drygt 20 år som entreprenör innebär en gedigen erfarenhet av branschens företagarperspektiv.

– Att Per Jiborn väljer att lämna sitt uppdrag är givetvis en förlust för oss. Han är en av landets främsta experter på natur- och ekoturism. Med sina 18 år i föreningen, har han en svårslagen insikt i branschens villkor och verklighet. Insatserna under åren har betytt mycket för naturturismens utveckling. Ett färskt exempel där Per Jiborn var motorn, är den nyligen sänkta momsen på naturguidningar, menar Annika Fredriksson.

Styrelsen är överens om att det är rätt tid för förstärkning och förnyelse. Föreningen har en positiv medlemsutveckling och har arbetat fram en ny strategisk plan för hur man ska bidra till stärka Sveriges natur- och ektourismföretagares förutsättningar att driva sina verksamheter. Nyligen presenterade även föreningen näringens nationella naturturismstrategi tillsammans med Visita och Svensk Turism AB – med förslag på konkreta insatser för att skapa nya jobb och företag på landsbygden.

– Det är en spännande och stimulerande tidpunkt att ta mig an uppgiften. Jag ser fram emot att addera ett starkare fokus på företagarperspektivet i föreningens arbete, säger Joakim.
Föreningen har gjort ett fantastiskt arbete genom åren och det är med stor ödmjukhet och entusiasm jag fortsätter det jobbet.

Föreningens avgående generalsekreterare Per Jiborn vill nu renodla rollen som rådgivare och kunskapsförmedlare:
-Jag kommer i någon form dels summera närmare 25 års arbete med naturturism, landsbygdsutveckling och naturskydd i Sverige och utomlands samtidigt som jag tar en friare opinionsbildande roll, med ambitionen att aktivt driva på tillväxten hos Sveriges tusentals natur- och ekoturismföretag.

– Det känns viktigt att behålla kontakten med den verklighet där upplevelserna produceras och levereras. Mötet med gästen. Jag tror att nyanserna i den delen av kedjan är det jag kommer att kunna tillföra till det förutsättningsskapande och strategiska arbete föreningen alltid varit bra på, säger Joakim. 

– Det är historiskt att en representant för något av våra ekoturismföretag nu tar över posten som generalsekreterare, avslutar Annika Fredriksson.
– Det har inte hänt tidigare.

Under hösten kommer föreningen rekrytera ytterligare en projektledare samt påbörja den interna processen kring rekryteringen av ordinarie generalsekreterare samt en projektledare. Per Jiborn kommer arbeta vidare inom föreningen som rådgivare på deltid för olika pågående och kommande projekt. Joakim kommer att dela sin tid mellan uppdraget som tillförordnad generalsekreterare och arbetet i sitt eget företag.

Per Jiborn: Sedan millenniumskiftet har Per Jiborn varit en central medarbetare i Naturturismföretagen (tidigare Svenska Ekoturismföreningen). Under 2001 koordinerade han processen med att utveckla och lansera norra halvklotets första nationella kvalitetsmärkning av ekoturism – Nature’s Best Sweden. Under sin tid i föreningen har han sedan ansvarat för det dagliga arbetet, skrivit över tusen webbnyheter och pressmeddelanden, lett ett tiotal projekt, ansvarat för remissvar – bland annat senast till Näringsdepartementets utredning ”Sverige – ett land att besöka”. Under det senaste året, har han tillsammans med Visita och Svensk Turism, tagit fram den nationella naturturismstrategi som presenterades i Almedalen i början av juli. 

Joakim Hermanson: Driver sedan 1994 natur- och ekoturismföretaget Upplevelsebolaget, med bas vid Sveriges äldsta badort Gustafsberg, vid Byfjordens södra strand just utanför Bohusläns huvudstad Uddevalla. Snart 25 år som entreprenör betyder en gedigen erfarenhet av branschens företagarperspektiv. 

Med en bakgrund som resande skribent och fotograf har Joakim spenderat närmare 10 år av sitt liv på skumpig färd genom ett 80-tal länder, och hävdar bestämt att ju mer man reser desto vackrare blir Sverige. Kärleken till hemlandskapet och planeten har också resulterat i författandet av guideböcker om klättring och kajakpaddling i Bohuslän och en coffee table-bok om egna cykeläventyr jorden runt. Joakims bakgrund och erfarenheter har också gjort honom till en uppskattad föredragshållare inom ämnen relaterade till resande, aktiva naturupplevelser och ekoturism.    

Förutom sitt engagemang i Naturturismföretagen (tidigare Svenska Ekoturismföreningen) har Joakim arbetat med branschens utvecklingsfrågor både lokalt och regionalt. Han skrev bland annat landets första regionala strategi för naturturism på uppdrag av Turistrådet Västsverige och gjorde internationella studier inför, och bidrog till riktlinjerna för företagsutvecklingssystemet Swedish Welcome. Egentligen tycker han att lite för mycket tid numera tillbringas framför datorskärmen, när de bästa ställena i livet är kajaken, cykelsadeln, klätterselen och toppturspjäxorna.    

Kontakt:
Joakim Hermansson, tillförordnad generalsekreterare, 072-233 10 85
Per Jiborn, avgående generalsekreterare, 073-374 59 95
Annika Fredriksson, styrelseordförande, 070-512 23 46FacebookTwitterEmailLinkedIn

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev