Certifierad naturguide
kvalitetssäkrade upplevelser

Plats ikon

Certifierad naturguide är en nationell certifiering med syfte att garantera lägstanivån för en guides leverans ur gästens perspektiv. Det är en branschstandard för guider som jobbar ute.
Under 2020 rullades systemet ut och en växande skara guider certifieras.
Certifieringen fyller ett behov för både gäst och företag/leverantör; att göra enklare val.
Gästen väljer upplevelser som leds av certifierade guider. Företagen använder certifieringen som ett kriterium vid rekrytering av medarbetare.

 

Höj kvaliteten i ditt företag – använd certifieringen som ett kriterium

Visa att du som företagare i den professionella naturturismbranschen tycker att kvalitet är viktigt. Bidra samtidigt till att höja professionalismen i näringen.

Ett enkelt sätt är att använda Certifierad naturguide som ett kriterium när du söker en samarbetspartner eller ska anställa en medarbetare.

Att arbeta med certifierade naturguider intygar kompetens i guideskap och lyfter fram guideyrket, som det professionella yrke det är. Det är både en konkurrensfördel och en kvalitetssäkring för ditt företag som dessutom skapar en trygghet för gästen.

Enkla tips- så här kan du göra
 • Använd Certifierad naturguideloggan på ditt företags hemsida
 • När du söker personal – lägg till en kryssruta att fylla i : “Jag är Certifierad naturguide ja/nej” – då visar du samtidigt upp yrkets professionalitet och att ditt företag månar om kvalitet.
 • Lägg till information i rekryteringstexter, i er företagspolicy eller i på den klassiska sidan på hemsidan som många har ”Om oss” att ert företag ser värdet av att följa branschstandarden Certifierad naturguide.

Vill du ha fler tips?
Kontakta Anders Johansson, ansvarig Certifierad naturguide
anders.johansson@naturturism.kund.formsmedjan.se

Om certifierad naturguide

Den nationella certifieringen för naturguider, Certifierad naturguide, lanserades 2020. Certifieringens syfte är att intyga guidens kompetens i guidskap och att lyfta fram det professionella yrket guide.

Certifieringen har en stark förankring i naturturismbranschen genom Naturturismföretagen som genomför certifieringen på uppdrag av Naturturismens yrkesnämnd, som äger och kvalitetssäkrar certifieringen.

• Förenklar rekrytering
• Kvalitetssäkrar gästens guidemöte
• Nationell standard
• Teoretisk och praktisk kompetens
• Neutral part som examinerar och godkänner guider
• Det krävs ett fortgående engagemang från guiden för att behålla certifieringen (deltagande i mentorcirklar och minst två dokumentera guidningar per år)

Naturturismföretagen är huvudman för märkningen Nature´s Best® och ser stora kopplingar mellan de två kvalitetssystemen där märkningen ser till hela företaget och certifieringen visar individens kompetens.

Bli Certifierad naturguide

Naturturismens yrkesnämnd – äger och kvalitetssäkrar Certifierad naturguide.

Realgymnasiet – yrkesutbildning i naturturism

Boka uppguidning

Fem steg till att bli Certifierad Naturguide

 1. Har jag vad som krävs?
  Läs och gör en självskattning och fundera över om du har det som krävs.
 2. Kompetenskomplettera
  Förstärk din kompetens med delar du eventuellt saknar. Exempelvis strategi för markägarkontakter, HLR-fortbildning eller annat.
 3. Anmäl dig till uppguidning
  I samband med anmälan får du tillgång till det teoretiska materialet du ska arbeta med. I det ska du bland annat presentera din plan för uppguidningen, dina tankar kring hållbarhet, markägarkontakter och visa intyg på din HLR-kompetens.
 4. Uppguidning
  Under examineringen visar du dina färdigheter som naturguide genom att genomföra en guidning för två av våra examinatorer och en grupp deltagare. För att bli godkänd certifierad naturguide vägs både dina skriftliga och praktiska resultat samman.
 5. Certifiering
  Har du vad som krävs och du blir godkänd får du ett diplom, en logga som du kan använda i ditt CV eller i ditt marknadsföringsmaterial och en namnbricka som visar att du är en certifierad naturguide.
Examination och uppguidning

Examinationen är både teoretiskt och praktisk. En utbildning på gymnasiets Naturbruksprogram med inriktning naturguide eller en utbildning enligt Normen för utbildning av naturguider ger bra förutsättningar för att lyckas.

Naturligtvis kan du med stor guideerfarenhet examineras direkt. Sätten att skaffa kompetens är som bekant många och certifieringen är en neutral bedömning av att du har ett bra guidskap, att du kan hantverket.

 

Vill du veta mer om hur du blir certifierad eller hur du kan använda certifieringen i en rekrytering är du välkommen att kontakta

Anders Johansson, ansvarig Certifierad naturguide
+46 70 650 53 33
anders.johansson@naturturism.kund.formsmedjan.se

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev