Tumlarsafari väcker miljöinsikter

2018-06-29

Situationen för Sveriges egen val tumlaren gör allas vår miljöpåverkan tydlig.

Tumlarsafari vid Kullaberg i nordvästra Skåne lockar mängder av besökare varje sommar. Med rib-båt och guide spanas det intensivt längsmed kusten och enligt David Arborelius på det Nature’s Best-märkta företaget Kullabergsguiderna ser man tumlare på 8 turer av 10. Under högsommaren körs sex turer om dagen.
– Vi har noterat en svag, svag ökning men tumlarna är fortfarande hotade. Det största problemet är all plast i vattnet som tumlarna får i sig, och alla nät som ligger på botten. Tumlarna fastnar i näten och drunknar när de inte kan ta sig upp till ytan.

Kullabergsguiderna samarbetar med naturum Kullaberg och Länsstyrelsen i Skåne.
– Vi har även en nära dialog med svenska och danska forskare och bistår dem med statistik och rapporter som gäller tumlare. De flesta vet att vi alla måste källsortera men många gör ändå inte kopplingen att alla åtgärder mynnar ut i naturen och påverkar den biologiska mångfalden.
– När vi berättar på våra turer att tumlaren är hotad väcker vi insikter som varar på lång sikt. Med ens blir det självklart och viktigt att man inte ska köpa en viss fisk eller slänga skräpet på fel ställe

Kicki Lind

Läs mer på Nature’s Best 

Staffan Svanbergs minnespris 2018 tilldelas samverkan kring skånsk tumlarsafari

 

För mer information kontakta David Arborelius, Kullabergsguiderna

Mobil: +46(0)703546029

E-post: david@kullabergsguiderna.seFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev