Hållbara naturupplevelser lockar allt fler

2019-04-01

Kvalitetsmärkningen Nature’s Best, som samlar Sveriges främsta arrangörer av långsiktigt hållbar ekoturism, växer. Nyast i raden av kvalitetsmärkta företag är Wild Nordic, som från ett ombonat litet gömsle mitt i en uråldrig tallskog ordnar häpnadsväckande nära möten med björn och kungsörn.

”Nature’s Best är ett tydligt steg framåt för min verksamhet”, säger Sara Wennerqvist som äger och driver företaget Wild Nordic en bit norr om Sandviken, helt nära gränsen till Dalarna. ”Allt fler gäster letar medvetet efter hållbara naturupplevelser. Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått den här kvalitetsstämpeln.”

Saras gömsle är en liten stuga i skogen.

”Jag kallar den för koja men har renoverat den så att den är funktionell både för fotografer och barnfamiljer. Den har nio fotogluggar i olika höjd.”

I gömslet finns flera fotogluggar i olika höjd och för olika vinklar. Foto: Wild Nordic

 

Spaningarna är lyckosamma och Sara bedömer att nio av tio tillfällen ger björnmöten.

”Jag startade 2012 med älgsafari och dagsutflykter med olika naturteman. Jag hade bara 8-10 personer per år i början. När jag startade björnskådningen i maj 2016 tänkte jag att det kanske skulle komma 25 personer. Men jag hade 150 gäster redan första året. Sedan dess har det bara ökat. Förra året hade jag över 300 gäster på viltspaning i gömslet.”

Att Wild Nordic nu är märkt med Nature’s Best är för Sara ett bevis på att hon som företagare lägger ner tid på att försäkra sig om kvalité och miljötänk i alla led.

”Det är en känd kvalitetsmärkning både inom branschen och för människor som är noga med sina val av semester och upplevelser. Jag tror att den ger ”rätt” gäster. Förhoppningsvis kommer Nature’s Best framöver att bli mer känt för en allt större allmänhet.”

Nyfiken björn vid gömslet. Foto: Wild Nordic

 

Sommarhalvåret hos Wild Nordic är det björnskådning, om vintern kungsörnsskådning och på vårvintern orrspel. Framöver planerar Sara även för spaningar efter ugglor, ormvråkar och lavskrikor.

”Efterfrågan på hållbara upplevelser ökar. Jag gör i stort sett ingen marknadsföring men antalet gäster ökar för varje år. Har man produkter som gästerna uppskattar så sprids ordet, inte minst genom sociala medier.”

 

LÄS MER:

I björnens och kungsörnens rike (reportage på Nature’s Best)

Wild Nordic på Nature’s Best

Lansering av ett uppgraderat och reviderat Nature’s Best hösten 2019

Stort intresse för Nature’s Best på Europeisk ekoturismkonferens

Internationella studier lyfter fram Nature’s Best

Om hållbara svenska naturupplevelser – ekoturism och dess principer bakom kvalitetsmärkningen Nature’s Best

Anmäl dig till Nature’s Best nyhetsbrev ”Eco travel guide” och få tips på hållbara upplevelser- engelsk edition

Nature’s Best nyhetsbrev ”Eco travel guide” – på svenska


För mer information
kontakta Sara Wennerqvist, Wild Nordic. Mobil: +46(0)73 655 0157. E-post: info@wildnordic.seFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev