STF lanserar tolv signaturleder för klimatsmarta naturupplevelser

2019-03-18

Vandringstrenden är på stark uppgång och allt fler väljer att vandra på sin semester. Svenska Turistföreningen, STF möter den ökande efterfrågan med ett nytt koncept – signaturleder, för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. De 12 signaturlederna är spridda över hela landet och karaktäristiska för sin landsdel med representation av högfjäll, rapsfält, fäbodstigar, bokskogar, sandstränder, fjällbjörkar, sjöar, tallhedar, klapperfält, ädellövskogar och stenhällar. 

”Vi vill inspirera fler till att vandra. Det är en aktivitet som passar de allra flesta åldrar och som dessutom är klimatsmart. Som en extra bonus ger vistelse i naturen positiva hälsoeffekter. Sverige erbjuder fantastiska möjligheter till vandring över hela landet samtidigt som vi ser att det finns stora möjligheter att få fler att upptäcka vandring, både i närmiljö och som en reseanledning”, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare STF.

Pär Innala, Naturturismföretagen, ansvarig för hållbarhetsmärkningen – Nature’s Best Sweden som kvalitetsäkrar ekoturismföretagares verksamheter, välkomnar satsningen: ”Vi uppskattar att STF inkluderat resandet till själva upplevelsen samt att de valt en mångfald av lokala och unika naturtyper i det nya konceptet. Ett extra plus är att några av STFs egna Fjällstationer med ekoturistisk verksamhet ingår i de nya signaturlederna. Det säkerställer att gästen gör en än mer hållbar semester.”

”Vi hoppas på stort intresse, från såväl ”hemestrare” och mer långväga gäster”, avslutar Pär Innala.

Med de nya signaturlederna vill STF göra det enkelt för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr där ett av kraven är att leden ska vara lätt att nå med kollektiva färdmedel. Vandringstakt och äventyrsgrad bestämmer man själv. En signaturled från STF ska:

  • erbjuda boende eller övernattningsmöjligheter i anslutning till leden.
  • vara vacker och innehålla spektakulära naturupplevelser.
  • ha en naturtyp som är karaktäristisk för sin landsdel.
  • vara lättillgänglig och gå att nå med kollektiva transportmedel för att minska miljöpåverkan.
  • lämpa sig både för erfarna och mindre erfarna vandrare.
  • vara utformad som rundtur alternativt att det är enkelt att ta sig tillbaka till starten.
  • vara minst 30 kilometer eller tre dagar och som längst 100 kilometer eller 7 dagar.
  • vara kvalitetssäkrad och ha tydlig märkning samt information med skyltar, riktmärken och platsangivelser.
  • tillsammans ger de övriga signaturlederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.

Det här är STFs tolv signaturleder:

Signaturled Kungsleden Abisko
Sträckan från Abisko till Nikkaluokta startar med tät fjällbjörkskog i Abisko nationalpark och går sedan till största delen genom högfjällsmiljö utan träd. Längs vägen skymtas välkända Lapporten.
STF Abisko Fjällstation – märkt med Nature’s Best Sweden
STF Kebnekaise – märkt med Nature’s Best Sweden

Signaturled Kungsleden Hemavan
En vandring från Hemavan och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr.

Signaturled Jämtlandstriangeln
Vandringsleden som går i en triangel mellan fjällstationer genom högfjällsmiljö och fjällbjörkskog passar både nybörjare och vara vandrare.
STF Storulvån – märkt med Nature’s Best Sweden

Signaturled Höga Kusten
Vandringen går genom världsarvet Höga Kusten där skärgård, trollskogar, klapperfält, badvikar och klippskrevor avlöser varandra.

Signaturled Siljan
Siljansledens etapp mellan Fryksås – Rättvik går längs gamla fäbodstigar genom skogar och invid sjöar.

Signaturled Värmland
Södra Finnskogsleden mellan Morokulien och Røjden kryssar fram och tillbaka över gränsen mellan Sverige och Norge, genom barrskog, förbi sjöar och över berg.

Signaturled Norra Sörmland
Från stadspuls till vildmark på några minuter. Leden går genom den sörmländska kulturbygden. Öppna landskap varvas med djupa skogar. Ena stunden vandrar du över stenhällar för att sedan vandra invid en sjö.

Signaturled Tiveden
Bergslagsleden slingrar sig genom omväxlande miljöer. På etappen mellan Stenkällegården-Ramundeboda vandrar du bland annat genom Tivedens nationalpark.

Signaturled Södra Bohuslän
Vandringen från Stensjön till Kungälv/Fontin går genom naturreservat, förbi fiskrika sjöar och under täta bokskogar. Det finns flera möjligheter till bad längs vägen.

Signaturled Öland
Från Färjestaden till Ölands södra udde går vandringen på Mörbylångaleden genom örtrika sjömarker, sandklintar, klapperstenstränder och byar med gammalt ursprung.

Signaturled Omberg
På sträckan mellan Boxholm och Omberg går Östgötaleden genom en blandning av skog- och kulturlandskap samt längs Vätterns kust.

Signaturled Österlen
Vandringen från Nybostrand till Kivik längs sandstränder, berghällar och genom lummig ädellövskog. Här finns både spännande kulturhistoria och storlagen natur.

www.svenskaturistforeningen.se/signaturlederFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev