Mångfaldspriset till Stora Karlsö
I samband med den biologiska mångfaldens dag delar Naturturismföretagen och Naturvårdsverket ut Mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne. Den tredje upplagan av priset, 2018 års pris, går till Stora Karlsö, för outtröttligt arbete och unik samverkan i syfte att värna, vårda och visa den artrika ön.
En halvtimmas båtfärd från Gotlands västsida ligger klippön Stora Karlsö, ett av världens äldsta naturskyddade områden. Sedan 1880 har de myllrande fågelbergen, det dramatiska klintlandskapet och alvarmarkerna med sina prunkande orkidéängar fascinerat besökare med sin artrikedom, natur och sin kulturhistoria. Här upplever varje år drygt 10.000 människor fåglar, gotländska måltider och historiska berättelser förmedlade av kunniga guider. Bolagets cirka 900 delägare har under mer än hundra år utvecklat ön till en egen hållbar destination.
– Stora Karlsö är ett fantastiskt exempel på hur långsiktig och uthållig naturvård gått hand i hand med en hållbar besöksambition. Här värnas den biologiska mångfalden samtidigt som inspirerande och viktig kunskap förmedlas till en volym besökare som hela tiden ligger inom öns begränsningar, säger Joakim Hermanson, generalsekreterare hos Naturturismföretagen.
Bland de många former av samarbeten som finns på Stora Karlsö märks kopplingen till olika forskningsprojekt. Öns ägarbolag förvaltar en fond vars avkastning går till forskning kring natur eller kultur med anknytning till ön och dess omgivningar. Som den viktigaste svenska häckningslokalen för många havsfågelarter bidrar forskningsprojekt kring sillgrissla, tordmule, gråtrut och silltrut till kunskap om hela Östersjöns ekosystem. Ön är på det sättet ett nav för bevarandet av den biologiska mångfalden i ett mycket större område.
– Vi är jätteglada för priset. Det är en god belöning för långt och hårt ideellt arbete och den gedigna insats som bolaget gör, säger Anne Melin, VD för Karlsö Jagt- & Djurskyddsförenings AB som äger och driver verksamheten på Stora Karlsö.
FAKTA STAFFAN SVANBERGS MINNESPRIS:
Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling under 2017. Första årets pristagare blev STF Helags Fjällstation tillsammans med länsstyrelsen i Jämtland för deras samverkan kring områdets fjällrävssafari. Priset delas ut i anslutning till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj och pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Ekoturismföreningen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.
Familjen Svanbergs företag Bosmina är ett kvalitetsmärkt Nature’s Best företag, ser mer om deras hållbara upplevelser här.
Tidigare pristagare:
2016 – Erik Gardfall och Emma Frisell från STF tillsammans med Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet. Läs mer>>
2017 – Kullabergsguiderna tillsammans med förvaltningen av Kullabergs naturreservat för deras framgångsrika och mångåriga samverkan kring tumlarsafari. Läs mer>>
Stora Karlsö är ett kvalitetsmärkt Nature’s Best företag. Se mer av deras hållbara upplevelser här.