Mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne viktigare än någonsin

2019-05-09

I samband med Biologiska Mångfaldens Dag den 22 maj delar Naturturismföretagen tillsammans med Naturvårdsverket för tredje gången ut mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne. Priset vill lyfta goda exempel på samspel mellan naturvård och ansvarsfull naturturism. Förslag på samarbeten i prisets anda tas tacksamt emot på e-post fram till den 15:e maj.

Färska rapporter om statusen för världens biologiska mångfald är dyster läsning. Inte bara enskilda arter går förlorade i hög takt, utan hela ekosystem med funktioner av betydelse för vår överlevnad hotas. Att värna om planetens artrikedom har därför aldrig varit av större betydelse än nu.

”En av ekoturismens grundtankar är att just skydda den miljö som är grunden för upplevelsen. Ansvarsfull turism i naturen, det vi kallar ekoturism, skänker bevarandet av den biologiska mångfalden ett ekonomiskt värde. En nödvändig motvikt mot exploaterande ekonomiska intressen,”

”En av ekoturismens grundtankar är att just skydda den miljö som är grunden för upplevelsen. Ansvarsfull turism i naturen, det vi kallar ekoturism, skänker bevarandet av den biologiska mångfalden ett ekonomiskt värde. En nödvändig motvikt mot exploaterande ekonomiska intressen,” säger Joakim Hermanson, generalsekreterare hos Naturturismföretagen.

”Vill vi på allvar skydda och tillgängliggöra svensk artrikedom måste vi utveckla formerna för samverkan med flera parter. Guide- och upplevelseföretag som visar upp och berättar om vår mångfald är mycket värdefulla.”

Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket, kommenterade valet av förra årets vinnare av mångfaldspriset på följande vis:

”Vill vi på allvar skydda och tillgängliggöra svensk artrikedom måste vi utveckla formerna för samverkan med flera parter. Guide- och upplevelseföretag som visar upp och berättar om vår mångfald är mycket värdefulla.”

Nu är det dags att dela ut mångfaldspriset för tredje gången.

Förslag på samarbeten i prisets anda tas tacksamt emot på e-post fram till den 15:e maj.


Fakta mångfaldspriset: Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling under 2017. Priset delas ut i anslutning till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj och pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Naturturismföretagen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.

Familjen Svanbergs företag Bosmina är ett kvalitetsmärkt Nature’s Best företag. Läs mer om deras hållbara upplevelser här.


Tidigare pristagare:

2016: Erik Gardfall och Emma Frisell från STF tillsammans med Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet.

2017: Ägare och guider på Kullabersguiderna tillsammans med Daniel Åberg, länsstyrelsen i Skåne och chef för Kullabergs naturreservat.

 

 

 Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev