Nytt Interreg-projekt ska utveckla nya affärsmodeller för hållbart resande på landsbygden
EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak har beviljat projektmedel för att utveckla nya affärsmodeller kopplat till landsbygdens ”The last mile”-problematik. Resenären kan ta sig relativt lätt kollektivt till våra städer men för att sedan kunna ta sig vidare till de många besöksmål som finns på landsbygden krävs det ofta att man har egen bil. Projektet är ett samarbete i Västra Skaraborgs kommuner Lidköping, Skara, Vara, Götene och Grästorp under ledning av Destination Läckö-Kinnekulle och i samverkan med Varbergs kommun och Hjörrings kommun i Danmark.
– I Västra Skaraborg har vi den stora fördelen att ha en rad stora besöksmål och reseanledningar, främst inom natur, kultur och mat, som tillsammans lockar hundratusentals besökare till vårt område varje år, säger Anna Ohlin Ek, vd på Destination Läckö-Kinnekulle.
I området finns bland annat starka profilbärare och varumärken som Läckö Slott (300 000 besökare), Hornborgasjön (145 000), Kinnekulle med en rad kulturhistoriska besöksmål såsom Husaby kyrka (80 000 besökare) och Falkängens hantverksby (75 000 besökare), Vara Konserthus (120 000 besökare), Skara Sommarland (300 000 besökare), Spikens fiskehamn (100 000 besökare) och bland mycket annat även en White-guidetät landsbygd med hela 17 av Västra Götalands totalt 22 restauranger och caféer omnämnda i guiden, vilket lockar en mängd kulinariska besökare.
Det som förenar dessa besöksmål och reseanledningar är att de i de flesta fall inte går att ta sig till eller ifrån utan egen bil. Kollektivtrafiken i området trafikerar endast huvudorterna och har ej besökare/fritidsresenärer som målgrupp, vilket innebär att tidtabellerna inte är anpassade för besöksnäringens behov.
Destination Läckö-Kinnekulle tillsammans med kommunerna i Västra Skaraborg ser detta som en stor framtida utmaning, där resenärer förväntas ställa högre krav på hållbara transportlösningar och landsbygdens struktur av resealternativ kommer ställs på sin spets och i värsta fall att väljas bort, vilket vore förödande för besöksnäringen i området.
Till destinationens besöksmål kommer idag närmare 95% med egen bil. I en nyligen genomförd besöksundersökning uppger hälften av dessa att de hade kunnat tänka sig ett mer hållbart transportsätt om det fanns tillgängliga och framförallt pålitliga alternativ.
– Vi ser en oerhörd potential i att gå samman i projektform, det ger oss en möjlighet att ta oss an denna utmaning på ett helt nytt, tvärsektoriellt, sätt, där behovet och kompetensen inom turism- och besöksnäringsutveckling kompletteras med både akademiska och kommunala spetskompetenser från alla deltagande kommuner inom bland annat miljö, stadsplanering, digitalisering, internationalisering och Infrastruktur mm, säger Anna Ohlin Ek.
Destination Läckö-Kinnekulle AB ägs av kommunerna Götene och Lidköping tillsammans med näringslivet i de båda kommunerna. Destinationsbolaget har i uppdrag att arbeta med destinationsmarknadsföring, affärsutveckling och utveckling av nya och befintliga besöksmål, evenemang, mottagningsservice och tjänsteförsäljning.
Läs mer om projektet här: 33 miljoner kronor till projekt om hållbart resande