Natur- och kulturturismkluster vinner Stora Turismpriset 2019

2019-12-04

Det innovativa natur- och kulturturismklustret Fjärdhundraland är vinnare av Stora Turismpriset 2019. Priset på 100 000 kronor delades ut av landsbygdsminister Jennie Nilsson. Juryns motivering: ”Fjärdhundraland har skapat ett arbetssätt där många små verksamheter tillsammans bildar en helhet utifrån platsens genuina förutsättningar. Här tas allas engagemang och kunskap tillvara för att skapa en hållbar helhet.”

Besöksområdet och resmålet Fjärdhundraland utvecklas av Fjärdhundraland ekonomisk förening, som samlar företag, föreningar och privatpersoner som vill utvecklas tillsammans, för att ge besökarna en bättre upplevelse.

-Gemensamt för årets nominerade är att de är nytänkande och har fokus på hållbarhet. För många handlar det också om att inte bara utveckla den egna verksamheten utan om att ingå i ett nätverk där man tillsammans jobbar för att utveckla ett resmål. Årets vinnare är ett utmärkt exempel på detta, säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och utvecklingsdirektör för Region Värmland.

Övriga finalister i årets tävling var:

Sápmi Nature, Norrbotten
Forsknäckarna, Västerbotten,
STF Jämtlands- och Härjedalsfjällen, Jämtland Härjedalen,
Norra Berget, Västernorrland,
Järvsö Bergscykel Park, Gävleborg,
Falu Gruva, Dalarna,
Västanå teater, Värmland,
Wadköping, Örebro län,
Genbergs Sommarcafé, Västmanland,
Fjärdhundraland, Uppsala län,
Lidö Värdshus, Stockholms län,
Ramsvik Stugby & Camping, Västra Götaland,
ReTuna, Södermanland,
Flygvapenmuseum, Östergötland,
Hotell S:t Clemens, Gotland,
Skullaryd Älgpark, Jönköpings län,
Falkenbergs skafferi, Halland,
IKEA museum, Kronoberg,
Kackelstugan, Kalmar län,
Absolut Home, Skåne,
Demånes värld, Blekinge

Stora Turismpriset delas ut i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan, som samlar verksamma inom besöksnäringen i Sverige. Konferensen arrangeras av SKR i samarbete med Tillväxtverket och Regionala nätverk för Turism.

Fakta om priset: Stora Turismpriset lyfter fram föredömliga insatser som har utvecklat turismen i Sverige. Priset delas ut för 26:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, som är en fristående stiftelse vars syfte är att främja utvecklingen av kunskap inom svensk turism. Tillväxtverket är stiftelsens huvudman och utser dess styrelse.

Läs mer om Stora Turismpriset här >>Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev