Grand Travel Awards Ekoturismpris 2012 går till Urnatur

2012-02-22

Urnatur får Grand Travel Awards Ekoturismpris 2012. I år ger Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News priset till ett företag som visar att ett skogseremitage är mer lönsamt än att kalhugga, och att aktiv kulturvård och åtgärder för biologisk mångfald lockar betalande gäster från både när och fjärran.

ULRIKA KRYNITZ HAR tillsammans med Håkan Strotz drivit företaget Urnatur i sydvästra Östergötland i snart 20 år. Ett företag som låter besökarna uppleva den svenska skogen med alla sina sinnen.

HÄR FÅR MAN SMAKA på barkbröd och björksav, och äta sig mätt på gårdens övriga läckerheter. I stugorna förförs man av elegant design inspirerad av mossa och barkborrsgnag. I eremitagets timrade stugor, luftslott och trädhus infinner sig lugnet och harmonin, och besökarens nyfikenhet stillas av värdparets gedigna kunskap om skogens liv, värde och historia. Sist, men inte minst, är detta en plats för att bara njuta av trädtopparnas sus, samtalet vid elden, en stjärnklar himmel, den vedeldade bastun och ett naturligt varmt värdskap.

– Det är enormt roligt att få Sveriges främsta kvitto på att vi tar väl hand om både våra besökande gäster, som skogens alla värden och gårdens kulturarv, säger Håkan Strotz.

– Vi är givetvis oerhört stolta över utmärkelsen, men minst lika glada över att så många av våra gäster valde att nominera oss tidigare i år, tillägger Ulrika Krynitz.

Urnatur är en av ekoturismens pionjärer som förädlar vår skog genom att låta den stå kvar och sedan tjänar pengar på mossiga stenar, gärdsgårdar och mångfalden. Därför har Urnatur också valts som plats för internationella modefotograferingar och konstfilmer, rankats av Der Spiegel som ett av Sveriges främsta gröna resmål och gått i spetsen för att knyta samman kommersiell naturturism med naturskydd och aktiv kulturvård.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

MOTIVERING: Urnatur är ett banbrytande företag som med bubblande kreativitet och outtröttlig energi knyter samman design och biologisk mångfald med varmt värdskap och den svenska skogens alla värden. Helt enkelt ett föredöme som visar att det går att tjäna pengar på att låta träden stå kvar och vårda den lilla gårdens unika kulturarv.

Grattis Ulrika, Håkan och alla medarbetare!

Länkar:

Urnatur

Tidigare vinnare:
2011 –  Nutti Sámi Siida
2010 – Vargas Vildmarklodge
2009 – WildSweden
2008 – JokkmokkguidernaFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev