Nutti Sámi Siida får Grand Travel Awards Ekoturismpris 2011

2011-02-16

Nutti Sámi Siida får Grand Travel Awards Ekoturismpris 2011. I år ger Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News priset till Sveriges mest framgångsrika samiska upplevelsearrangör. Ett företag som har lyckats kombinera det äkta samiska med kommersiella framgångar på en internationell marknad.

Nils Torbjörn Nutti har tillsammans med Carina Pingi drivit det samiska upplevelseföretaget Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi utanför Kiruna sedan 1997. Sedan starten har företaget samverkat nära med Icehotel, och de samiska upplevelserna tillhör de mest uppskattade och mest omskrivna aktiviteterna som besökarna erbjuds.

Nutti Sámi Siida utbud består av dagsaktiviteter tillsammans med Icehotel, och egna världsunika renslädesexpeditioner från ett par dagar upp till en hel vecka. Under sommar och höst ordnas även vandringsturer, och för två år sedan togs en egen samisk vildmarkslodge (Reindeer Lodge) i bruk. Där, strax utanför byn Jukkasjärvi, erbjuds upp till 16 gäster ett unikt kvalitetsboende med samisk design, lappländska matupplevelser, guidningar och renar runt knuten.

– Jättekul att bli premierad med ett av Sveriges finaste turismpris, säger Nils Torbjörn Nutti och tillägger, priset stärker oss också i vår grundtanke att bevara och utveckla den samiska kulturen med hjälp av en ansvarsfull turism. Vi har ju blivit en viktig företrädare och ambassadör för den samiska kulturen. Något som inspirerat andra att starta nya samiska upplevelseföretag, men också gett upphov till många positiva kommentarer inom det samiska samhället.

Bland Nutti Sámi Siidas flera tusen internationella gäster från jordens alla hörn, märks bland annat det svenska kungaparet som tillsammans med Jordaniens kung och drottning besökte företaget för ett par år sedan.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

MOTIVERING: För sitt långvariga och tålmodiga arbete att förena samisk kultur med den globala resenärens sökande efter äkta och moderna upplevelser. Ett koncept som inte bara blivit en framgångsrik ambassadör för Sveriges samer, utan också skapat attraktionsvärde och gett lyskraft till en av våra största turismikoner – Icehotel.

Grattis Nils Torbjörn, Carina med all personal!

Länkar:

Nutti Sámi Siida

Tidigare vinnare:
2010 – Vargas Vildmarklodge
2009 – WildSweden
2008 – Jokkmokkguiderna
2007 – Fredros GårdFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev