Ekoturismföretagares Facebookinlägg samlade medel för stödutfodring av svultna älgar

2018-03-18

I år har vintern i norr bjudit på ovanligt mycket snö och kyla. Varje vinter får Ofelaš Islandshästar oväntat besök i hästhagen, men i år var älgarna fler och magrare. I ett videoklipp på Facebook bad ridföretaget om stöd för mer hö till älgarna. Klippet blev en viral succé med tusentals delningar, som nu säkrat stödutfodringen.

I norra Sverige vandrar många av fjällvärldens älgar ner i skoglandet, där det är lättare att hitta föda. Därför är det normala att ridföretaget Ofelaš Islandshästar får besök varje vinter. Sedan länge erbjuder företaget väster om Kiruna älgsafari till häst och chansen till möte med skogens konung är stor, för att inte påstå närmast garanterad. Älgarna hoppar nämligen in i hagen och äter av hästarnas hö.

Den här vintern har det blivit lite för mycket av det goda. Närmare 40 älgar har kommit på besök varje dag och kostnaderna för hö har skenat. På ridturerna med sina gäster mötte dessutom Kerstin Nilsson magra älgar ute skogen. Individer som verkade för svaga för att ta sig fram till gården och in i hagen. Därför började företaget ta med sig hö ut i skogen till älgarna som svalt.

Gästfriheten i hästhagen och insatserna för älgarna runt omkring innebar en oväntat hög utgiftspost för ett mindre upplevelseföretag. Därför bestämde sig Kerstin Nilsson och Mats Berg för att starta ett insamlingskonto för skogens konung och göra ett videoklipp om invasionen av hungriga älgar. Klippet fick ett makalöst mottagande från natur- och djurvänner runt om i Sverige och längre bort.

Efter drygt två veckor har videon visats långt mer än 200 000 gånger och inlägget har delats av över 2 600 personer, företag och organisationer i Sverige och längre bort. Samtidigt har pengarna swishat in på nämnda älgkonto och redan efter en vecka var tillräckliga resurser insamlade för att stödutfodra älgarna resten av säsongen.

Ofelaš Islandshästar är sedan länge medlem i Naturturismföretagen. Redan 2004 valde de dessutom att kvala in i kvalitetsmärkningen Nature’s Best. Det är inte heller första gången som ett företag i Nature’s Best har undsatt människor och djur i nöd. En het söndag i juli för fyra år sedan blev Nattavaaras lanthandeln räddningen för ett par hundra av SJ:s tågresenärer. En solkurva stoppade tåget, men tack vare Vildmarksbyn Solberget fanns lanthandeln kvar och valde dessutom att öppna utanför ordinarie öppettider.

Naturturismföretagens medlemsföretag är en viktig infrastruktur på en allt glesare landsbygd. Dessutom drivs många av företagen av engagerade människor, som är på plats när det händer. Här finns spännande möjligheter som borde kunna utvecklas mycket mer när det gäller att bygga broar mellan storstad och landsbygd, främja samverkan mellan naturturism och förvaltning av skyddad natur, och koppla samman turismföretag med ideella miljö- och naturskyddsorganisationer.

Vem man väljer som värd och mål för sin nästa upplevelse i svensk natur spelar med andra ord roll. Både för hungriga älgar och strandsatta tågresenärer.

Besök webbplatsen för kvalitetsmärkta och hållbara naturupplevelser i Sverige här.



KategorierNäringen
FacebookTwitterEmailLinkedIn

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev