Extra årsmöte tog beslut om att byta namn på föreningen
I början av februari fattade ett enigt årsmöte det första beslutet att ändra Ekoturismföreningens namn till Naturturismföretagen. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, som talade innan årsmötet, framförde regeringens hälsningar och menade att namnbytet ger en mer professionell formering av landets naturturism.
För drygt 20 år sedan bildades Svenska Ekoturismföreningen. Under de senaste 15 åren har föreningen successivt utvecklats till att bli en allt bredare företrädare för all naturbaserad turism i Sverige. Organisationen arbetar idag aktivt med en lång rad frågor som spänner från ekoturism till opinionsarbete för att minska regelkrånglet för landsbygdens turismföretag.
”Vi vill betona att vi är en intresseorganisation som ger näringen en samlad röst, och därför inkluderar vi ”företagen” i vårt namn”
Efter en längre och eftertänksam diskussion beslutade ett enigt extra årsmöte att ändra namnet på Svenska Ekoturismföreningen till Naturturismföretagen. Arbetet med att ändra namn kommer att ske gradvis under våren.
– Det handlar om att markera två saker, säger föreningens ordförande Annika Fredriksson och fortsätter:
– Vi vill betona att vi är en intresseorganisation som ger näringen en samlad röst, och därför inkluderar vi ”företagen” i vårt namn. För det andra vill vi understryka att vi organiserar både natur- och ekoturismföretag, och därmed företräder ett vidsträckt spektrum av företag med naturbaserade reseanledningar runt om i hela Sverige. Att brett representera svensk naturturism har varit nyckeln bakom föreningens framgångar med exempelvis sänkt moms på naturguidningar och en ny inriktning för naturturism på gymnasiet.
”Vi vill även understryka att vi organiserar både natur- och ekoturismföretag, och därmed företräder ett vidsträckt spektrum av företag med naturbaserade reseanledningar runt om i hela Sverige. Att brett representera svensk naturturism har varit nyckeln bakom föreningens framgångar.”
Föreningen kommer att fortsätta att driva på om branschens hållbarhet och verka för att fler företag arbetar efter ekoturismens principer – den högst utvecklade formen av hållbarhet.
Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, som talade innan årsmötet, framförde regeringens förhoppningar om en lysande framtid för svensk natur- och ekoturism och välkomnade namnbytet.
– Jag glädjer mig också åt den professionalisering som jag ser, och som det här namnbytet signalerar.