Tre ekoturismföretag nominerade till Grand Travel Awards Ekoturismpris 2018

2018-01-22

Fågel och fisk profilerar Sverige, men ekoturism handlar inte bara om fler besökare från andra länder. Viktigt är även lokal samverkan, stöd till forskning och att värna biologisk mångfald. Årets tre kandidater till Grand Travel Awards Ekoturismpris belyser just detta. Den 12 februari får en av dem ta emot priset i Stockholm.

För 21:a gången utser Naturturismföretagen tillsammans med branschtidningen Travel News vinnaren av Grand Travel Awards Ekoturismpris.

I år delas den prestigefyllda utmärkelsen ut på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm, och följande tre företag är nominerade:

Bästsäljarna är fortfarande orrspel och ugglesafari i Bergslagen. Men Birdsafariswedens växande utbud av nära möten med duvhök, kungsörn och fiskgjuse bidrar både till fler internationella gäster och uppdrag hos ett lokalt nätverk av naturguider. Att fjällvråken lockar naturfotografer från södra Europa och att trollsländor säljer Sverige i Storbritannien är väl värt att uppmärksamma.

Stora Karlsö är fågelberget i Östersjön som hänför drygt 10 000 besökare varje år med ett speciellt utbud av alkor, orkidéer, gotländska måltider, historiska berättelser, udda boende och kunniga guidningar. Att grisslorna blir fler visar att ansvarfull turism och naturskydd fungerar utmärkt tillsammans i ett av väldens äldsta naturskyddade område efter Yellowstone National Park i USA.

Lax och havsöring har länge lockat hängivna sportfiskare till Mörrumsån i Blekinge. Mörrums Kronolaxfiske tar nu ytterligare steg genom fler gästanpassade helhetsprodukter med bättre möjligheter till boende och måltider. Dessutom driver företaget aktivt på för att återställa Mörrumsån biologiska mångfald, stöder forskningen, arbetar för färre vandringshinder och tar initiativ till både nationellt och regionalt erfarenhetsutbyte.

Liksom tidigare år hämtas kandidaterna från Nature’s Best Sweden – Naturturismföretagens kvalitetsmärkning som samlar Sveriges främsta upplevelseföretag i svensk natur och deras finaste utbud. Jury är styrelsen för Naturturismföretagen.Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev