Företagsklustret Arctic Getaways först ut med baskurs om Nature’s Best nya tematiska kriterier för naturnära boende

2020-10-27

Nio namnkunniga exceptionella boendeanläggningar i Sveriges arktiska destination Swedish Lapland är först ut att gå en baskurs i den uppgraderade hållbarhetsmärkningen Nature’s Best® och dess nya tematiska kriterier för naturnära boende – ”Home”.

”Efter lanseringen av den uppgraderade versionen av Nature’s Best®, så känns det fantastiskt att nu börja jobba med de som vill märka sina företag och sätta fart på sin hållbarhetsresa. Spännande för oss är också den stora efterfrågan på märkning av ekoturismboenden”, säger Pär Innala, märkningsansvarig på Naturturismföretagen.

”Efter lanseringen av den uppgraderade versionen av Nature’s Best®, så känns det fantastiskt att nu börja jobba med de som vill märka sina företag och sätta fart på sin hållbarhetsresa.”

Efterfrågan på hållbarhetssäkrade upplevelser ökar

Arctic Getaways är ett kluster av boendeansläggningar i Sveriges arktiska destination Swedish Lapland. Klustret består idag av nio boendeanläggningar – TreehotelArctic BathThe OutpostSápmi Nature CampAurora Safari Camp​Sörbyn Lodge​Arctic RetreatPinebay och Brändön Lodge.

I nätverket delar man gemensam säljfunktion och gör en stor del av marknadsbearbetningen tillsammans. Arctic Getaways erbjuder besökare och turoperatörer paketering av arktiska transformativa resor.

Pär Innala ser fördelar med att företag inom en destination eller ett funktionellt företagsnätverk genomgår baskursen tillsammans.
”Utöver att få gemensamma nya kunskaper så skapar företagen själva nya mervärden för nätverket – och det stärker även hela destinationen.”

”Har ni hållbara upplevelser? Den frågan kommer nu på bred front från våra turoperatörer och etablerade agenter men även från de nya säljkanalerna”, avslöjar Kent Lindvall, vd, grundare och ägare av ikoniska Treehotel. Han understryker och menar att bolagets ambition är att fortsätta ligga långt fram vad gäller hållbarhetsarbetet.

”Hållbarhet är en del av Treehotels DNA. Nu ska vi genom ett lokalt projekt jobba med denna fråga hållbar turism i och kring vår destination Harads.”

”Har ni hållbara upplevelser? Den frågan kommer nu på bred front från våra turoperatörer och etablerade agenter men även från de nya säljkanalerna”,


Positiv respons från företagarna

Jonas Gejke, vd och delägare i Aurora Safari Camp och The Outpost har verkat som ekoturismentreprenör i Masai Mara nationalpark under många år och även varit med och grundat Kenyas ekoturismförening.

”Jag gillar Nature’s Best sex grundkriterier som ramverk för hållbarhet. Det är enkla, raka och tydliga riktlinjer som går att framföra och förstås av våra gäster och ett fungerande system som funkar för företag som vill göra rätt.”

”Ett extra plus är Nature’s Bests globala koppling till de globala kriterierna från GSTC. Det ökar betydelsen att vara Nature’s Best märkt på grund av den alltmer hållbarhetsmedvetna internationella turistmarknaden.”

”Ett extra plus är Nature’s Bests globala koppling till de globala kriterierna från GSTC. Det ökar betydelsen att vara Nature’s Best märkt på grund av den alltmer hållbarhetsmedvetna internationella turistmarknaden.”


Gemensam utvecklingsprocess mot ökad hållbarhet gör alla till vinnare

Graeme Richardson, delägare i Arctic Retreat och tidigare marknadschef på den regionala turismorganisationen Swedish Lapland Visitors Board tycker det är viktigt att jobba med affärsutveckling tillsammans med sina samarbetspartners.

”Vi har ett samhällsansvar att arbeta med omställningen mot ökad hållbarhet. Det gäller alla oss som både privatpersoner och företagare.”

”I vårt kluster jobbar vi medvetet med en process för affärsutveckling. Vi delar tankar och erfarenheter kring ambitionen att bli mer och mer hållbara och via den här baskursen har vi fått nya värdefulla verktyg för våra företags hållbarhetsresa.”

”Vi har ett samhällsansvar att arbeta med omställningen mot ökad hållbarhet. Det gäller alla oss som både privatpersoner och företagare.”

Göran Widén, ägare av Brändön Lodge och Pinebay Lodge menar att idén om att företagen som samverkar i klustret kvalitetssäkrar sig tillsammans är lysande. Vi får en starkare samhörighet plattform och där man även vet bättre vad alla kan leverera.

”Det skapar en viktig trygghet då vi ofta sätter samman resepaket med varandra.”

”Den här gemensamma arbetsdagen har gett oss inspirerande tankar om hur vi kan fortsätta utveckla vårt samarbete och hur vi kan vi synliggöra och kommunicera vår samverkan med det lokala samhället och näringslivet.”

”Den här gemensamma arbetsdagen har gett oss inspirerande tankar om hur vi kan fortsätta utveckla vårt samarbete och hur vi kan vi synliggöra och kommunicera vår samverkan med det lokala samhället och näringslivet.”


Baskurser viktiga som utvecklingskatalysator

Det ska vara lätt för den medvetne och ansvarsfulle resenären att välja rätt.”, hävdar Annika Fredriksson, kommunikationsstrateg för lanseringen av Nature’s Best 2.0 som är övertygad om att detta varumärke kommer att spela en allt större roll för att locka rätt resenärer till Sverige och de märkta företagen.

”Nature’s Best möter marknadens efterfrågan på hållbara upplevelser, bidrar till att stärka varumärket Sverige som resmål samtidigt som besöksnäringen bidrar konkret till uppfyllandet av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.”

”Vi ser fram mot att kunna möta upp med fler baskurser för naturnära boenden runt om på svenska landsbygden.”

”Vi ser fram mot att kunna möta upp med fler baskurser för naturnära boenden runt om på svenska landsbygden. Min erfarenhet är att baskurserna tillsammans med inspirationsföreläsningar sätter fart på företagens och destinationernas hållbarhetsarbete i praktiken. Det blir helt enkelt verkstad”, menar rutinerade Dan Jonasson, senior rådgivare och granskare åt Naturturismföretagen som är huvudman för Nature’s Best.

 

Kontakt: Pär Innala, ansvarig Nature’s Best Sweden, +46 920 600 06, par.innala@naturturism.kund.formsmedjan.se

Fakta Nature’s Best®

Grundkriterier Nature’s Best®

Tematiska ansökningskriterier ’Home’

 

Fakta:

Nature’s Best® kvalitetssäkrar ekoturismföretagens verksamheter. Märkningen fungerar externt som en vägledning för ansvarsfulla resenärer och internt som ett konkret och beprövat verktyg för naturturismentreprenörers hållbara affärsutveckling. Nature’s Best® baseras på sex grundprinciper: (1. Respektera resmålets begränsningar – minsta möjliga slitage på natur och kultur. 2. Gynna den lokala ekonomin. 3. Miljöanpassa hela verksamheten. 4. Bidra aktivt till natur- och kulturskydd. 5. Satsa på upptäckarglädje, kunskap och respekt. 6. Kvalitet och trygghet på resan.) som utgör grunden för Nature’s Best® 100 st grundkriterier samt Nature’s Best® Resmålsanalys, Nature’s Best® Miljöplan samt Nature’s Best® olika tematiska kriterier. De märkta företagen synliggörs på gemensam webplats naturesbestsweden.se, FB och Instagram.

*Global Sustainable Tourism Council (GSTC) hanterar GSTC-kriterierna (globala standards för hållbart resor och turism); samt fungerar som det internationella ackrediteringsorganet för hållbar turismcertifiering. Kriterierna används för utbildning och medvetandehöjning, beslutsfattande för företag och myndigheter och andra organisationstyper, mätning och utvärdering och som grund för certifiering.

Aktiviteten är en del av projektet Hållbarhet och ekoturism i praktiken.



Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev