Naturturismföretagare utsedd till Årets kvinna av Visita

2020-09-09

Britta Jonsson Lindvall, grundare av och delägare i ikoniska Treehotel i Harads fick på årets Visitadag ta emot den hedersvärda utmärkelsen ’Årets kvinna i besöksnäringen 2020’. Del av motiveringen löd: ”Hon har byggt upp ett liv, en arbetsplats och en världsattraktion i sin hembygd Harads, med naturen som utgångspunkt. Hon har skapat ett hotell som ger människor chansen att uppleva naturen bland trädtopparna samtidigt som de får en unikt designad boendeupplevelse.”

Priset delades ut av visitas vd Jonas Siljhammar och ordförande Maud Olofsson.

”Det känns stort med ett personligt pris och erkännande av Visita som är hela svenska besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation”, säger en omtumlad Britta dagen efter det stora arrangemanget på Grand Hôtel i Stockholm.

Britta som 1996 klev av ett fast jobb inom vården för att engagera sig i landsbygdens utveckling genom olika utvecklingsprojekt. Efter en lång radda av projekt fick hon nog av att jobba med andras utvecklingsidéer och bestämde sig för att satsa på sin egen idé och drog 2004 igång Brittas Pensionat i Harads. 2010 kompletterades verksamheten med Treehotel och resten är historia.

Britta säger lite eftertänksamt och med glimten i ögat att ”Treehotel var ju ett projekt som blev en aningens större än planerat.”

”Visitadagen var ett fantastiskt arrangemang och middagen på kvällen var en fantastiskt fin och trevlig upplevelse som både jag och min man fick vara en del av, men nu har vi varit färdigt i Stockholm och vill hem och fortsätta arbeta.”

Britta berättar att hon nu som nytillträdd projektledare, anställd av Bodens kommun för att driva projektet ”Harads – världens mest hållbara high-end destination” där involverade besöksnäringsföretagare från Boden och Jokkmokk kommer jobba gemensamt med hållbarhetsmärkningen Nature’s Best.

”Ja, och nu i veckan ska vi även ha ett viktigt arbetsmöte i hembygdens stora utvecklingsprojekt för att jobba med Edeforsbygdens vision 2030. Bodens kommuns förvaltningschefer deltar för att vi tillsammans ska hitta en bra sätt att kunna jobba med landsbygdens utveckling tillsammans. Vi behöver vara överens om vad vi behöver jobba med och vem som gör vad”, avslutar Britta innan hon och maken ska packa ihop och ta sig till Arlanda för flygresan hem till Harads.

En sak är säker. Britta kan inte sitta still. Och det är väl bara en av de många anledningar till varför hon i år tilldelades det fina priset som årets kvinna i besöksnäringen.

 

Här kan du läsa hela motiveringen som lästes upp för deltagarna på Visitadagen:

”Årets kvinna i besöksnäringen är en driven och engagerad entreprenör från Norrbotten som verkligen vågat testa sina drömmar och sätta idéer i verket, alltid med en outtröttlig vilja att utveckla.

Hon började sin karriär som sjuksköterska och arbetsledare inom vården. Efter 20 år i den branschen kände hon att kärleken till sin hembygd var för stor för att inte börja arbeta med landsbygdsutveckling på hemmaplan.

Hon har arbetat med en rad utvecklingsprojekt både i bygden, Norrbotten och även utomlands. Ett av projekten ledde henne till ett före detta äldreboende som stått stängt i många år. Det restaurerades varsamt och omvandlades så småningom till ett pensionat – Brittas pensionat.

Pensionatet drevs med stor lust men gav små intäkter. Hon beslöt sig då för att delta i en designutbildning för form och funktion inom besöksnäringen och det var där och då tanken på ett nytt designprojekt föddes.

Hon har tillsammans med sin make och hjälp av engagerade arkitekter byggt upp ett liv, en arbetsplats och en världsattraktion i sin hembygd Harads, med naturen som utgångspunkt. De har skapat ett hotell som ger människor chansen att uppleva naturen bland trätopparna samtidigt som de får en unikt designad boendeupplevelse.

Det ena ledde till det andra. Press och designintresserade från hela världen har vallfärdat till Treehotel, som även finns med på otaliga ”bucketlists” och ”best of” över hela världen.

Ingen trodde väl årets kvinna att hon en dag skulle få laga viltbiffar till Kronprinsessan Victoria?”

 

Läs mer: Treehotel i Harads – årets vinnare av Grand Travel Awards ekoturismpris.

 FacebookTwitterEmailLinkedIn

Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev