Certifierad naturguide – ny distanskurs på Österlens folkhögskola

2020-07-29

Den svenska naturen lockar allt fler besökare, både svenska och utländska. Därför behövs det fler professionella naturguider som arbetar med ett tydligt kvalitets-, hållbarhets- och säkerhetsperspektiv. Tillsammans med Naturturismföretagen, som på uppdrag av FUN certifierar naturguider, startar nu Österlens folkhögskola kursen Certifierad naturguide. Under kursen lär sig deltagaren ett professionellt arbetssätt för att kunna leverera bra upplevelser för gästen, med hänsyn till markägare och andra intressenter.

– Arbetet med att ta fram en certifiering för naturguider har pågått ett par år. Nu har ansvaret att utföra certifieringarna landat hos Naturturismföretagen. Jag tycker det är rätt organisation att hantera certifieringsprocessen. Tillsammans har vi hittat ett bra upplägg och har skapat en kurs som känns relevant och nyskapande. Certifieringen är ett viktigt steg för att öka både status och efterfrågan för professionella guider i svensk natur. Kursen riktar sig främst till deltagare som redan har viss praktisk erfarenhet av guidning men som vill komplettera med teori, metodik och praktisk guideteknik, och få möjlighet att validera sin kompetens som naturguide. Alla kan söka utbildningen, samtidigt är den ett bra komplement till vår befintliga kurs Entreprenör ekoturism. Det blir en naturlig fortsättning för de som vill arbeta aktivt inom just guideyrket, säger Petter Gustafsson som är kursansvarig på Österlens folkhögskola.

Kursen är en nio veckor lång distansutbildning på halvfart med två fysiska träffar. Den förbereder deltagaren på att arbeta professionellt med att utveckla och leda aktiviteter i naturen. Branschen har länge efterfrågat en validering av guidekompetens och kursen innebär att fler får möjlighet att få sin kompetens på pränt.

– Samarbetet med Österlens folkhögskola öppnar upp en helt ny möjlighet för de som vill stärka och validera sin kompetens som naturguide. Nu kan vi öka takten i antalet certifieringar och få fram fler duktiga aktörer som vill visa upp vår vackra natur på ett hållbart sätt. Det är viktigt för hela branschen och ett viktigt steg för att öka statusen för guideyrket, berättar Anders Johansson som ansvarar för certifieringen hos Naturturismföretagen och är delaktig som föreläsare på kursen.

Kursen Certifierad naturguide är en förberedelse inför själva certifieringsprocessen som avslutar utbildningen. Under certifieringen bedömer en neutral part deltagarens kompetens och att den uppfyller villkoren för att kunna utöva yrket som naturguide. Certifieringen visar att personen har det praktiska och teoretiska kunnandet för att möta och hantera en grupp gäster i uterummet. En viktig kvalitetsstämpel oavsett om den certifierade arbetar i egen regi eller som anställd guide.

Sista ansökningsdag är den 16 augusti.

Information om kursen och ansökan hittar du HÄR>>

Mer information om Certifierad Naturguide hittar du på följande länkar
https://certifieradnaturguide.se/
https://naturturism.kund.formsmedjan.se/certifierad-naturguide/
https://www.utbildningsnorm-naturguider.se/

På Österlens Folkhögskola finns även utbildningen Entreprenör ekoturism för dig som vill skapa enastående natur- och kulturupplevelser med en tydlig hållbarhetsprofil.
https://naturturism.kund.formsmedjan.se/naturturismforetagen-kick-startar-distanskursen-entreprenor-ekoturism/
https://www.osterlen.fhsk.se/kurser/entreprenor-ekoturism/

 Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev