Nomineringar till Grand Travel Awards ekoturismpris 2019

2019-02-11

Fåglar, blåmusslor, lokal mat, norrsken och samiska upplevelser är den lockande blandningen hos de nominerade till Grand Travel Awards svenska ekoturismpris 2019. Sedan 2001 har Naturturismföretagen (fd Svenska Ekoturismföreningen) tillsammans med resebranschtidningen Travel News premierat den som bäst levandegör landets ekoturism. På den stora galan Grand Travel Award den 14:e februari på Grand Hôtel får någon av de nominerade ta emot utmärkelsen.

”Svensk ekoturism är en vägvisare mot en hållbar utveckling av branschen”

I tider av ökad klimatmedvetenhet är äkta, hållbara och lokalt förankrade upplevelser i svensk natur mer angelägna än någonsin. Inspirerande arrangemang från Sveriges ekoturismföretag skapar en stark attraktionskraft på en global marknad, som gynnar hela landets besöksnäring. Men kanske ännu viktigare är att svensk ekoturism också är en vägvisare mot en hållbar utveckling av branschen.

”Ekoturism är ett ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande”

Världsnaturfondens definition av ekoturism är ett ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande. De tankarna förverkligas praktiskt i svensk ekoturism genom märkningssystemet Nature’s Best Sweden. Genom att förhålla sig till märkningens sex grundprinciper utvecklar Sveriges naturbaserade turismföretag en högre kvalitet och hållbarhet i sina verksamheter.Till 2019 års upplaga av Grand Travel Awards Ekoturismpris är följande fyra företag nominerade:

Ett av världens äldsta naturskyddade områden är klippön Stora Karlsö utanför Gotlands västkust. Här upplever drygt 10.000 människor, gamla som unga, fåglar, orkidéer, gotländska måltider och historiska berättelser förmedlade av kunniga guider. Bolagets cirka 900 delägare har under mer än hundra år utvecklat ön till en egen hållbar destination.

Sápmi Nature Camp är en genuin samisk upplevelse. Som gäst delar man den arktiska vardagen för Sveriges urfolk i och omkring UNESCOs världsarvsområde Laponia. Vardagssysslor som matberedning och tillagning, fiske och renskötsel blandas med botaniserande i fjällskog och kalfjäll och ramas in av historieberättande och norrsken.

Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv i Västmanland levererar en levande historisk gårdskultur där byns brukshistoria möter ett modernt och hållbart liv på landsbygden. Fårskötsel samsas med vargar i de omgivande storskogarna och gårdens egna produkter erbjuder tillsammans med skogens och sjöarnas råvaror innovativa och lokalproducerade smakupplevelser.

Musselbaren i Bohuslän har gjort den lokala miljöhjälten blåmusslan till en besöksanledning. På en lärande musselsafari till någon av fjordens odlingar förmedlas lika delar hållbarhetsinsikter och skärgårdskultur när gästerna skördar sin egen middag från havets undervattensträdgård. I traditionsrik och genuin restaurangmiljö blir resultat en välsmakande klimatsmart smakupplevelse.

Tidigare vinnare:
2018 – Mörrums kronolaxfiske, läs artikel om detta här.
2017 – Everts sjöbod
2016 – STF Abisko Fjällstation
2015 – Kullabergsguiderna
2014 – Solberget

Läs mer:
Hållbarhetsmärkningen för svenska ekoturismföretag, Nature’s Best Sweden
Travel News Grand Travel Award 2019 

 



Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev