Utdelning av mångfaldspriset

2019-07-06

I ett blåsigt Visby, mitt ibland den världsförbättrande energin under Almedalsveckan arrangerades lämpligt nog prisceremonin för årets mångfaldspris till Staffan Svanbergs minne. Naturturismföretagens Joakim Hermanson delade tillsammans med Mark Marissink från Naturvårdsverket ut diplom, blomsterbukett och presentkort på Nature’s Best-märkta ekoturismupplevelser till representanter från pristagaren, Stora Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB. 

I en tid präglad av hot om massförsvinnande för jordens arter är Mångfaldspriset till Staffan Svanberg minne mer aktuellt och angeläget än någonsin. Extra glädjande var det därför att priset delades ut till en verksamhet som sedan 1880 arbetat för den biologiska mångfalden. På Stora Karlsö har man bedrivit ekoturism långt innan begreppet fanns. 

– Det är med stor glädje vi har tagit emot 2018 års Mångfaldspris till Staffan Svanbergs minne, säger Åke Andersson, ordförande för Karlsö Jagt- och Djurskyddsförenings AB. Det är ett erkännande av att vi varit trogna ambitionen att i Willy Wöhlers anda varsamt ”bevara Carlsö naturliv åt kommande släkten”. Att vi lyckats så väl beror på att vi alltid hållit fast vid klara mål, på outtröttligt arbete av duktiga guider och övrig personal samt på stora ideella insatser av enskilda Karlsövänner. Vi älskar vår ö och vi är rädda om dess rika naturliv. Idag känner vi oss extra stolta! 

2018 års pristagare tillkännagavs på den biologiska mångfaldens dag den 22 maj och när priset delades ut i Visby representerades Stora Karlsö, förutom av ordförande Åke Andersson också av vd Anne Melin och styrelseledamöterna Anna-Maria Wremp och Dan Widegren. 

– Vi pratar numera ofta om ekoturism, biologisk mångfald, naturskydd och ekosystemtjänster. Det är glädjande att kunna dela ut den här utmärkelsen till en verksamhet som under lång tid arbetat med en praktisk tillämpning av alla dessa saker långt innan dessa begrepp över huvud taget fanns, säger Mark Marissink, som representerade Naturvårdsverket vid utdelningen.  

– Stora Karlsö är ett fantastiskt exempel på att långsiktig och uthållig naturvård mycket väl kan gå hand i hand med en hållbar besöksambition. Här värnas den biologiska mångfalden samtidigt som inspirerande och viktig kunskap förmedlas till en volym besökare som hela tiden ligger inom öns begränsningar, säger Joakim Hermanson, generalsekreterare hos Naturturismföretagen.

FAKTA STAFFAN SVANBERGS MINNESPRIS:

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling under 2017. Första årets pristagare blev STF Helags Fjällstation tillsammans med länsstyrelsen i Jämtland för deras samverkan kring områdets fjällrävssafari. Priset tillkännages i anslutning till Biologiska mångfaldens dag den 22 maj och pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Naturturismföretagen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.

Familjen Svanbergs företag Bosmina är ett kvalitetsmärkt Nature’s Best företag, ser mer om deras hållbara upplevelser här.

Stora Karlsö är ett kvalitetsmärkt Nature’s Best företag. Se mer av deras hållbara upplevelser här.

Tidigare pristagare:
2016 – Erik Gardfall och Emma Frisell från STF tillsammans med Lars Liljemark från länsstyrelsen i Jämtland för samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet. Läs mer>>

2017 – Kullabergsguiderna tillsammans med förvaltningen av Kullabergs naturreservat för deras framgångsrika och mångåriga samverkan kring tumlarsafari. Läs mer>>

 Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev