Hälsningar från Generalsekreteraren

2020-01-06

Vi har nu lagt ännu ett spännande 2019 bakom oss. Med er hjälp och ert stöd har vi tillsammans flyttat fram positionerna för svensk natur- och ekoturism ytterligare. Med en återblick och gemensamma krafter har vi lyckats genomföra en hel del under det gångna året.

2019 startade med en tuff och lyckad strid för att behålla den lägre momsen på naturguidningar, som i oppositionens genomröstade budget var föreslagen att höjas igen. Våra argument var tillräckligt övertygande och vår röst tillräckligt stark för att den sittande regeringen, klokt nog, skrotade hotet om att riva upp den sänkta momsen.
Vi också drivit projektet Turism På Annans Mark, tillsammans med bland andra LRF. Ett projekt som senare denna månad mynnar ut i en efterlängtad handledning i bokform som berör fundamentala förutsättningar för svensk naturturism, som spelregler, avtal och överenskommelser med markägare. Ska vår bransch kunna växa och utvecklas är det här självklart en nödvändig fråga att diskutera seriöst.
På årets Forum för Naturturism i Vålådalen i november lanserade vi den upp-graderade versionen av vår hållbarhetsmärkning för svensk ekoturism, Nature’s Best. Modernare, mer lättjobbad och med internationellt säkrade kriterier i enlighet med GSTC är några av de nyheter som den nya versionen av Nature’s Best innehåller.Under våren öppnas det digitala ansökningsverktyget för intresserade företag. Den omtyckta nationella träffen för naturturismföretag, Forum för Naturturism, lever vidare i vår regi. I år arrangerar vi den femte upplagan tillsammans med Stockholm. Det kommer att bli en innehållsrik och kunskapsspäckad träff  i november, som du garanterat inte vill missa.

I arbetet för en professionalisering av branschen har vi också åtagit oss rollen som förvaltare av det nya nationella certifieringssystem för naturguider som lanserats under året. I samarbete med FUN (Föreningen för utbildningsnorm för Naturguider) bygger vi viktig och bestående guidekompetens från grunden.
Och under hösten fanns vi självklart också, liksom många av er, med och gjorde årets stora arrangemang, ATWS 2019 i Göteborg, till ett tillfälle när världen fick chansen att se, känna och smaka på svensk naturturism. Enligt ATTA, den arrangerande organisationen, har ingen tidigare årgång av ATWS fått så höga betyg för sina Pre Summit Adventures eller Day of Adventures.
I det avseendet kan vi faktiskt säga att vi är bäst i världen. Heja oss!

Låt oss tillsammans bli ännu bättre och bli medlem i år också. Ju fler vi är desto bättre blir vi!
Joakim Hermanson
Generalsekreterare NaturturismföretagenFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev