Grand Travel Awards ekoturismpris 2019 till samiska upplevelser

2019-02-14

Förmedling av nutida arktisk livsstil, med tusenåriga traditioner, förpackad i en glampingcamp av traditionella samiska tältkåtor (lavvus) under en norrskenssprakande himmel i Unescos världsarvsområde Laponia innebär en unik och äkta upplevelse som gör Sapmi Nature till årets vinnare av Grand Travel Awards Ekoturismpris. Priset delades ut under kvällens gala på Grand Hôtel, Stockholm

– Förutom en bubblande glädje är jag mest stolt, säger Lennart Pittja som äger och driver Sapmi Nature Camp.

– Jag är stolt över att mina förfäder tagit hand om landet så väl att vi ännu har det kvar.

Sápmi är det landområde som är samernas hem sedan lång tid tillbaka. Det sträcker sig över fyra länder i norr – Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland – och brukar ibland kallas Europas sista vildmark. Att rätta till den missuppfattningen är en central del av Lennarts lärande upplevelse.

– Det här är ingen vildmark. Det är vårt hem sedan många generationer. Här lever människor med en stor kunskap om livet och naturen i Arktis. Men spåren av livet här är så subtila att de är svåra se. Samerna har inte byggt motorvägar, gruvor eller dammar. Naturens resurser har nyttjats på ett respektfullt sätt. Kanske själva definitionen av hållbarhet?

Trots att verksamheten ännu är ung vilar den på en gedigen grund. Lennart är från Unna Tjerusj sameby i Gällivare kommun och har jobbat med samisk turism i mer än 20 år. Han har varit en föregångare både som entreprenör och som utvecklare av samisk turism. Sápmi Nature Camp är en skapelse av hela den tidens samlade erfarenheter, ett fysiskt förkroppsligande av den upplevelse, de berättelser, den kunskap och de erfarenheter Lennart vill förmedla.

– Sapmi Nature står för småskalig, hänsynstagande och informativ turism. Ett exempel på hållbar besöksnäringsverksamhet som inte förstör de resurser verksamheten nyttjar eller stör livet i norr. Det som ekoturism handlar om.

Att platsen, upplevelsen och konceptet är rätt har Lennart Pittja på relativt kort tid fått många bevis för. Bland annat fanns Sápmi Nature Camp med på National Geographic’s lista över världens 21 bästa ekolodger. En internationell exponering som ger hela områdets besöksnäring en skjuts och som hjälpt många långväga besökare att hitta till Sápmi och Laponia i Sveriges arktiska destination, Swedish Lapland.

– Jag är så glad över den uppskattning och det erkännande som priset innebär och tacksam över mina besökare.

– Kanske kan den här uppmärksamheten bidra till att också fler svenskar hittar fram till alla de tusentals fantastiska och hållbara upplevelser som finns i Sverige och Sápmi?

 

Nour El-Refai och Lennart Pittja vid Grand Travel Awards gala på Grand Hôtel, Stockholm.

 

Länkar:

Sápmi Nature Camp 

Bilder från Grand Travel Awards seminariedag och galakväll.

Nominerade ekoturismföretag till Grand Travel Award 2019

 

Tidigare vinnare:
2018 – Mörrums kronolaxfiske, läs artikel om detta här.
2017 – Everts sjöbod
2016 – STF Abisko Fjällstation
2015 – Kullabergsguiderna
2014 – Solberget

Läs mer:
Hållbarhetsmärkningen för svenska ekoturismföretag, Nature’s Best Sweden
Travel News Grand Travel Award 2019 

 

 Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev