Alexander – om yrket naturguide och att certifiera sig

2022-10-24

Sedan ett par år tillbaka är Alexander Baker Certifierad naturguide. Det här är hans berättelse om yrket, en naturguides många viktiga uppgifter, som inte minst innebär att skapa engagemang och respekt för natur- och kulturarvet, samt vägen till certifieringen.

Alexander Baker är aktiv som guide i Bergslagen och leder även workshops och kurser i guideteknik. Sedan några år tillbaka är han Certifierad naturguide.

Naturguiden har många viktiga uppgifter. En av de mest centrala är att skapa engagemang och respekt för vårt gemensamma natur- och kulturarv. Om de värdena försvinner, så försvinner också turismen och vårt eget levebröd, säger han.

Alexander Baker berättar att han under guideuppdrag ofta får frågor som kräver både omtanke och kunskap att hantera.

– I mitt jobb som naturguide så möts jag ofta av frågor om klimatkrisen och förlust av biologisk mångfald. Jag tycker att vi guider har ett ansvar att bemöta den oron. Vi bör ha förmågan att vägleda besökaren genom bruset av ångestskapande rubriker. Det är viktigt att kunna diskutera frågorna ur ett vetenskapligt perspektiv, att ha en bred bas att stå på och inte minst kunna visa på olika positiva exempel. Prata om vad vi faktiskt kan göra.

Han valde att bli certifierad naturguide för att få ett kvitto på sin egen förmåga och kompetens som guide.

–  Certifieringen bevisar din kunskap, att du är professionell och att du kan erbjuda dina besökare en kvalitativ upplevelse. De vet att de får vad de betalar för när de bokar en guidning. Dessutom motiverar det mig att hålla en hålla en hög nivå på mina guidningar, att leva upp till de kriterier som en bra guidning ska uppfylla. Certifieringen innebär också att du har ett intyg som du kan visa upp när du blir tillfrågad som guide på till exempel besöksanläggningar, kommuner och regioner eller av företagare. Det ökar dina värdet på ditt erbjudande, säger Alexander Baker.

Läs mer om vad jobbet som naturguide innebär och ta del av Alexanders tips inför uppguidningen till att bli certifierad naturguide.

Om Certifierad naturguide
Certifierad naturguide är en nationell certifiering ett kvitto på kunskapen i yrket.

Som Certifierad naturguide så vet både du som guidar och dina gäster att du har rätt kompetens inom bland annat bemötande, säkerhet och naturupplevelser.

Certifieringen har en stark förankring i naturturismbranschen genom Naturturismföretagen som utför certifieringen på uppdrag av Naturturismens yrkesnämnd, som är huvudman för certifieringen och kvalitetssäkrar den.Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev