Vildmarksbyn Solberget tilldelas Grand Travel Awards Ekoturismpris 2014

2014-02-13

I år går Grand Travel Awards Ekoturismpris till Vildmarksbyn Solberget. Ett företag som lockar utländska gäster med bitande kyla, vida skogar och enkelt vildmarksliv, men som också har räddat byns affär och sett till att tågen stannar igen. Priset delas ut för 17:e gången av Ekoturismföreningen och tidningen Travel News.

I mer än 20 år har Vildmarksbyn Solberget lockat i första hand tysktalande gäster till Norrlands glest befolkade inland med vidsträckta myrar och skyddade gammelskogar. Stillhet och enkelhet är två av företagets främsta säljargument. Här saknas nämligen ström, rinnande vatten och andra bekvämligheter. Istället är det närkontakt med gårdens egna renar, samiska berättarkvällar, det friska källvattnet som hämtas i skogen och knastret från de vedeldade kaminerna, som skapar unika upplevelser och en atmosfär som får gästerna att komma tillbaka.

– Roligt att enkla men äkta upplevelser och ett personligt värdskap nu tar plats i ekoturismens finrum, säger Dirk Hagenbuch och tillägger, sedan är priset givetvis en härlig bekräftelse på att det lönar sig att ta ansvar och jobba för naturens och traktens bästa.

För även om Vildmarksbyns närmaste granne ligger nästan två mil bort, har Dirk Hagenbuch och hans familj engagerat sig djupt i byn Nattavaaras väl och framtid. Förra året lyckades Dirk få tidigare tyska gäster att köpa andelar i byns lanthandel, som därmed kunde räddas. Han har också varit ett föredöme för sitt arbete med klimatsmarta tågresor, och nu stannar tågen igen i Nattavaara. Företaget samarbetar också med traktens sameby och urskogsfonden Steget Före, som arbetar med att rädda norrländska gammelskogar för dagens och morgondagens besökare.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

MOTIVERING: Vildmarksbyn Solberget har visat att enkla äkta upplevelser lockar tyskspråkiga besökare från Europa. Närkontakt med renar, fotogenlampor, djupa skogar, vedeldad bastu och ett personligt värdskap har vävts samman till ett framgångskoncept. Dessutom är det ett företag som bryr sig, och värnar om gammelskogar, traktens invånare och hur framtidens turism bör organiseras på ett hållbart vis.

Grattis Dirk, Silke, anlitade guider och alla andra som bidragit till framgångarna!

 

Länkar:

Vildmarksbyn Solberget

Tidigare vinnare:
2013 – FishYourDream
2012 – Urnatur
2011 –  Nutti Sámi Siida
2010 – Vargas VildmarklodgeFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev