Nominerade ekoturismföretag till Grand Travel Award 2020

2020-01-24

De nominerade företagen till Grand Travel Awards svenska ekoturismpris 2020 erbjuder naturupplevelser i väglöst land, unikt och lantligt boende.  Företagen har verksamheter som involverar det lokala samhället och genomgående erbjuder hållbara upplevelser för sina gäster.

Sedan 2001 har Naturturismföretagen tillsammans med resebranschtidningen Travel News premierat det företag som bäst levandegör landets ekoturism. Prisutdelningen sker på den stora galan Grand Travel Award den 13 februari på Grand Hotel Stockholm.

”För en hållbar utveckling av branschen är ekoturism och de företag som arbetar enligt ekoturismens principer viktiga vägvisare”

Hållbarhet, äkthet, värdskap och lokal förankring i den svenska naturen och kulturen har en allt större attraktionskraft både nationellt och internationellt. Och de företag som arbetar enligt ekoturismens principer är viktiga förebilder för den fortsatta utvecklingen för hela besöksbranschen.

”Ekoturism är ett ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande”

Världsnaturfondens definition av ekoturism är ett ansvarsfullt resande som hjälper till att skydda naturmiljöer och stödjer lokalbefolkningens välbefinnande. De tankarna förverkligas praktiskt i svensk ekoturism genom märkningssystemet Nature’s Best Sweden. Genom att förhålla sig till märkningens sex grundprinciper utvecklar Sveriges naturbaserade turismföretag en högre kvalitet och hållbarhet i sina verksamheter.

Till 2020 års upplaga av Grand Travel Awards Ekoturismpris är följande tre företag nominerade:

Treehotel, Harads En av Sveriges naturturistiska globala ikoner som vilar på ekoturistiska principer och där hållbarheten sedan starten varit en röd tråd. Gästen erbjuds en enklare standard som exempelvis begränsad tillgång på vatten och förbränningstoalett på rummen med motiveringen att verksamheten drivs på naturens villkor. Anläggningen gör minsta möjliga avtryck miljömässigt, sociokulturellt är verksamheten djupt involverad i livet i samhället Harads där föreningsliv och lokalbefolkningens livsstil är en del av aktivitetsutbudet – ”meet a local” kom och fika hemma hos mm. Maten som tillagas bygger på lokala traditioner i ny tappning och råvarorna kommer till huvudsak från lokala producenter – vilt, bär, mejerier etc. Företaget är också ekonomiskt hållbart med en växande omsättning och lönsamhet.

STF Lasätter gård Ett lantligt boende som erbjuder hållbara upplevelser i samarbete med traktens lokala företagare & föreningar. Lasätter är en plats för gemenskap och naturliga möten i en miljö som förenklar och stärker mötet mellan människor. Ägarna sprider information om ekoturism till besökande gäster och lokala aktörer och driver ett ambitiöst miljö- och hållbarhetsarbete där de ständigt hittar nya kreativa sätt att miljöanpassa verksamheten. Deras hantverksmässigt tillverkade fläderdryck går att njuta av på många av Stockholms finare restauranger och Lasätters besökare har möjlighet att lära om fläderns historia och hur produktionen går till.

STF fjällstugor 44 fjällstugor i väglöst land. Här bor du gemensamt med andra och alla hjälper till att hugga ved, bära in vatten, städa och elda. I fjällstugorna möts du av en stugvärd som välkomnar, berättar om hur det fungerar och guidar till området. Under 2019 har STFs fjällstugor tagit fram ett eget hållbarhetslöfte och gjort stora insatser för att minska klimatpåverkan från verksamheten. Unikt med hållbarhetslöftet är att det visar hur gästen kan bidra, exempelvis att fjällvandrarna behöver ta med sig vissa typer av avfall ”hem” igen eftersom de inte kan tas omhand på ett bra sätt vid fjällstugorna. Dessutom har fjällstugorna fått ett nytt butikssortiment med färre produkter, längre hållbarhet och mindre förpackningar. Allt för att minska transporterna och utsläppen.

Tidigare vinnare:
2019 – Sapmi Nature
2018 – Mörrums kronolaxfiske
2017 – Everts sjöbod
2016 – STF Abisko Fjällstation
2015 – Kullabergsguiderna
2014 – Solberget

Läs mer:

Hållbarhetsmärkning för svenska ekoturismföretag, Natures Best Sweden;   

Travel News Grand Travel Award 2020

 Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev