Jössgården – vinnare av Ekoturismpriset 2023

2023-02-24

Helene och Torbjörn Forsberg, Jössgården, har tilldelats Grand Travel Award Ekoturismpriset 2023.

I byn Sjulsmark som ligger mellan Piteå och Luleå, finns oasen Jössgården. Dit kommer företag och privatpersoner för att äta, och internationella gäster reser dit för att lära känna Norrbottens själ mitt bland djuren och i naturen.

Motivering för Ekoturismpriset 2023

”Ett litet familjeföretag som vuxit från en bisyssla till att bli ett av regionens mest attraktiva besöksmål, för både lokala gäster och internationella besökare på jakt efter det genuina, småskaliga, naturnära och rogivande. Med en djup lokal förankring, ett gediget hållbarhetstänk och ett brett utbud av konferens-, mat- och aktivitetsupplevelser i samverkan med lokala företag och guider levandegör de begreppet ekoturism. Årets Ekoturismpris går till Jössgården i Sjulsmark i Swedish Lapland.”

”Här är det landsbygd på riktigt”

Paret startade verksamheten på den anrika gården 2016. I den renoverade ladugården driver de restaurang, konferensverksamhet, håller bröllop och matstudios och dryckesprovingar. På övervåningen i bostadshuset, där de själva också bor, finns gästboendet Jössgården Mountain Logde.

– Husen här är från början av 1800-talet men gården är en av de tre äldsta i byn. Här har det bott människor sedan medeltiden. Det finns gamla husgrunder kvar, säger Helene.

Småskalighet. Hög kvalitet. På riktigt. Genuint. Äkta och gott värdskap är ord som Helene använder för att beskriva deras erbjudande.

– Här är det landsbygd på riktigt. Vi vill ge det genuina och bjuda in till vårt hem och gård. Vi får kvitton på det när lokala gäster och företag besöker oss och äter och fikar, och när internationella gäster efter någon dag försöker boka om och stanna längre än det var planerat med deras resebyrå, säger Helene.

Omsorg om natur och miljö

Hållbarhet är deras ledord. På gården visar det sig bland annat genom återbruk i inredningen, lokala råvaror som serveras i restaurangen, djur och natur är bas för verksamheten och paret är engagerade i lokalsamhället.

–  Det vi gör gör vi för att det ska bli bättre på platsen vi verkar, på jorden, för djuren och naturen.

Jössgården är medlem i Naturturismföretagen sedan många år tillbaka och för att ta ännu ett steg i hållbarhetsarbetet arbetar de med att certifiera sig enligt kvalitetsmärkningen Nature´s Best.

Lokal samverkan

I samarbete med andra entreprenörer i byn och aktörer i området utgör Jössgården och den lilla byn, med cirka 700 invånare, en plats dit gästerna kommer och återkommer.

– Vi tror starkt på att samarbeta med markägare och lokala företag är en framgångsfaktor på landsbygden.

Helene är till exempel aktiv i styrelsen för Solanderleden, en 22 mil lång vandringsled längs Norrbottens kustlandskap. Några av upplevelserna de erbjuder tillsammans med andra företag är skogsbad, vildmarksguidning, hundspann och nära möten med den samiska kulturen.

Jössgården vintertid
Jössgården vintertid. Foto: Jössgården.

Hur ser du på framtiden för natur- och ekoturismbranschen?
– Vi har mycket på gång med nya samarbeten och verksamhetsidéer. Många människor söker sig till tystanden, skogen och vill landa i sig själva utan maskiner och trafik som låter. Jag tror starkt på trenden med ekoretreat.

Jössgården har tidigare uppmärksammats för sitt arbete av det lokala näringslivet, bland annat genom priset Årets nya innovativa besöksanledning. De har också varit en av tre nominerade till det lokala näringslivets hållbarhetspris.

– Allt vi nominerats på lokala näringslivsgalan år efter år är för oss  jättebra för att synas och ett kvitto på att det vi gör är rätt. Vi är jätteglada för att vi nu fått ett nationellt pris, Ekoturismpriset. Det ska bli roligt att se vilka ringar på vattnet det ger, säger Helene Forsberg.

Helene och Torbjörn mottog priset 23 februari i samband med den årliga galan Grand Travel Award, i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Grand Travel Award 2023

Om Ekoturismpriset

Ekoturismpriset delas ut årligen till ett företag som bäst levandegör svensk ekoturism, som innebär ansvarsfullt resande och bidrar till skydd av naturmiljöer och lokalbefolkningens välbefinnande.

Priset har delats ut tillsammans med resebranschtidningen Travel News sedan 2001.

Att nominera är öppet för alla och vinnaren utses av Naturturismföretagens styrelse.

Helene och Torbjörn_Forsberg
Helene och Torbjörn_Forsberg. Foto: Mikael Krona


Fler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev