Grand Travel Awards ekoturismpris 2015 går till Kullabergsguiderna

2015-02-11

Grand Travel Awards Ekoturismpris går i år till Kullabergsguiderna. Ett skånskt företag som skapat profilstarka äventyr i skyddad natur av dramatiska klippor, marina miljöer och vår minsta och samtidigt mest hotade tandval – tumlaren. Priset delas ut för 18:e gången av Ekoturismföreningen och tidningen Travel News.

Sedan 1995 har Kullabergsguiderna bjudit på äventyr och upplevelser i ett av Sveriges mest besökta naturreservat – en rödskimrande urbergshorst där Kattegatts salta vågor möter Skånes mest dramatiska klippor. Under de senaste åren har företaget breddat utbudet av grottvandringar och bergklättring med nya profilstarka äventyr som tumlarsafaris. Numera följer tusentals sommarbesökare med på en guidad båttur i de vatten där vår minsta tandval och ett av Sveriges mest hotade däggdjur – tumlaren, ännu är ganska vanlig.

Förra året lyckades också Kullabergsguiderna tillsammans med Höganäs kommun och andra aktörer förlänga den vanliga busslinjen med ett ytterligare några hållplatser ända ut till Kullens fyr och grannen naturum Kullaberg. Ett uppskattat initiativ, som kommer tillbaka till sommaren, och tillgängliggör Kullaberg för nya besökare och skapar fler vandringalternativ genom bokskogar, över fälader och längs en dramatisk kustlinje.

Här i nordvästra Skåne har även samverkan mellan offentligt naturskydd och naturbaserad turism nått långt. Tydliga roller och nära samverkan mellan parterna skapar ett brett utbud av äventyr, bidrar till lokala jobb och stärker traktens naturskydd.

– Vi är oerhört glada och hedrade av den här utmärkelsen. Den finaste vi kan få som svensk ekoturismarrangör, säger Kullabergsguiden Fredrik Albihn och tillägger.

– En framgång som inte hade varit möjlig utan våra grundare, en nära samverkan med naturum, Helsingborgs och Höganäs kommun, traktens turistföretag och inte minst ett nyskapande samarbete med länsstyrelsen i Skåne, som tänker nytt, lyssnar på våra önskemål och ser möjligheter.

Grand Travel Awards prestigefyllda ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

MOTIVERING: Utifrån klippor, marina miljöer och vår minsta tandval – tumlaren, har Kullabergsguiderna skapat profilstarka äventyr som lockar besökare i alla åldrar. Tillsammans med länsstyrelsen, och traktens hotell och andra aktörer har en spännande helhet skapats i och runt ett av våra mest besökta naturreservat. Ett anrikt resmål värt att upptäcka och njuta av i flera dagar.

Grattis Jacob och Fredrik som tillsammans med grundarna Joachim och Marcus har skapat härlig skånsk attraktionskraft!

 

Länkar:

Kullabergsguiderna

Tidigare vinnare:
2014 – Vildmarksbyn Solberget
2013 – FishYourDream
2012 – Urnatur
2011 –  Nutti Sámi SiidaFler nyheter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev